piekeren - Praktijk Haptotherapie Hermien de Ridder Amerongen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

piekeren

Naast blij zijn blijft een mens soms dingen doen die weinig blijdschap brengen:
Piekeren, twijfelen, boos zijn, slachtoffer voelen……. of wat anders.

Natuurlijk zijn er redenen om te piekeren of ben je ook daadwerkelijk slachtoffer van iets, de één misschien meer dan de ander, toch lopen de redenen of gebeurtenissen vaak niet gelijk op aan de mate van piekeren of bv iemands gevoel slachtoffer te zijn.

De gewoonte om iets te doen, de patronen in je hersenen en de chemie die bij piekeren of andere emoties horen, houden het mede in stand. Wanneer je al lang gewend bent aan piekeren, wat je niet wilt en dat is dan ook echt zo, kan je lichaam de baas worden. Zonder dat piekeren kan het heel leeg voelen en een angstschok(je) teweeg brengen wat je direct in het zwembad van het piekeren kan duwen.

Patronen in je hersenen kunnen hardnekkig zijn, toch is het zo dat wanneer je bewust bent van je gedachten, deze stopt EN er andere gedachten voor in de plaats zet, dit na 14 dagen al veranderingen laat zien.

De chemie gaat over neuropeptiden die geproduceerd worden, daar raakt je lichaam aan gewend. Wanneer die neuropeptiden ‘op’ zijn gaat er een seintje naar je kleine hersenen: ‘hé kom op met die neuropeptiden van het piekeren!’ en ja dan bepaalt je lichaam dat het tijd wordt om te piekeren.

Dat wil zeggen dat je het enerzijds echt niet wilt en anderzijds een leegte, een onrust, een angstgevoel ervaart wanneer de stoffen niet geproduceerd worden. Dit betekent dat het weer rustig in je lichaam wordt wanneer de stoffen geproduceerd worden door te gaan piekeren. Zo kan piekeren ook een houvast in je leven worden.
Dit gaat heel automatisch tot het moment dat je je er van bewust wordt. 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu